14 март 2012

Ma, ljudi moji...JE LI TO MOGUĆE!?


Možete samo da se jedite! –rekao bi Lala.
  Za ovoliko smeća Srbija je mala!

Salonski ekolozi ili Profesionalni čudači

A povodom

ničim izazvana Vojvođanska zelena inicijativa
saopštava sledeće
1.       Zahvaljujemo se Zelenoj inicijativi što je posle obilaska SAD i zaključka da i u Srbiji može biti čisto ako čistimo (http://www.politika.rs/rubrike/Svet/I-Srbija-moze-da-bude-cista-kao-Amerika.sr.html)  došla do još jednog neverovatnog podatka da je cela Srbija zatrpana smećem,  uprkos akciji Očistimo Srbiju!... jer ...očekivalo se da će Novak Đoković između mečeva i da čisti ...a on...gleda svoja posla...i radi ono što najbolje ume! A mi?!...Mi sedimo skrštenih ruku i gledamo TV prenose Đokovićevih mečeva! Mi i dalje nemamo nameru da čistimo! U unutrašnjosti Srbije ne funkcioniše plansko odvoženja smeća i nema sredstava za potreban broj kontejnere ali ima za revnosne fotografe i snimatelje smeća.
2.       Snimajući dokumentarni TV serijal „Zelena patrola na delu“, na različite ekološke probleme po celoj Srbiji, došli smo do zaključka da stanovnici Srbije nisu ni glupi ni neobrazovani. Problem je u tome što nije regulisano odvoženje smeća! To je zadatak javnih komunalnih preduzeća, koja su na budžetu.  Finansijska sredstva, umesto da se usmeravaju za uspostavljanje sistematskog odvoženja smeća i postavljanja kontejnera,  troše se na ovakve konkurse.  Ne postoji broj fotografija i snimaka, kao ni količina sablažnjavanja nad problemom zagađenja koja će umanjiti ovaj  problem u Srbiji!  (http://ruzahelac.blogspot.com/2012/01/medijska-kampanja-sram-te-bilo-smece.html)
3.       Ovaj konkurs bi imao smisla da je smeće kao pojava retko...i  onda bi imalo smisla da vidimo nešto što je retko i uskoro ga neće biti. Ovako, svako može snimiti bezbroj fotografija različitog smeća na najneverovatnijim mestima u roku od 5 minuta! Nikakvo znanje o štetnosti smeća ne može vam pomoći ako nemate kontejner i regulisano odvoženje smeća! Možete samo da se jedite! –rekao bi Lala. Za ovoliko smeća Srbija je mala! Pogledajte emisije Zelene patrole na tu temu:  http://www.youtube.com/zelenapatrola
4.       Imam samo jednu molbu, za one koji su imali nameru da pošalju fotografije i snimke smeća da to malo „obrade“ u fotošopu, kako se komisija koja sve to mora da odgleda i donese poštenu odliku (naravno, poštena i objektivna odluka, jer drukčije neće i ne može biti!) o tome koje odnegovao bolje smeće u svom kraju, ne bi potresla! Smeća će – hvala Bogu - još dugo na ovim prostorima biti ali Komisija s jakim želucem može pofaliti!

5.       U jednom trenutku sam pomislila da su predstavnici Zelene inicijative odlučili da se uključe u predizbornu kampanju tako što će kritikovati vlast zbog nečinjenja...kad je u pitanju čišćenje Srbije! Ali nikad se ne zna...Ko će koga ako ne svoj svoga! Nadam se da tekst u medijima pod nazivom „Štrokava Srbija – cela zemlja zatrpana smećem“ neće dovesti do prekida ljubavi između Zelene inicijative i predstavnika vlasti! Sigurna sam da se novinar potrudio da mu tekst ima atraktivan naziv...a ispalo je da Zelena inicijativa kritikuje vlast zato što ne radi svoj posao. I veće su ljubavi stradale zbog nesporazuma...

Posted by Picasa

1 коментар:

  1. Ne dopada mi se prejako povezivanje cistoce, uklanjanja smetlista, cuvanja prirodnih blaga, sa politicirima na vlasti. Mislim da je taj aspekt ekologije vezan za vaspitanje, za negovanje zdravog slobodnog vremena, za ljubav prema zelenom, za izlete kao zabavu u prirodi, i naravno za komunalne sluzbe. Da bi se oslobodili patronata politicara predlazem da se borimo za volonterski pokret ciscenja i ocuvanja prorode.

    ОдговориИзбриши